لاسم، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان آمل در استان مازندران ایران.این روستا، که یکی از ییلاقهای متعلق به شهرستان آمل است، طبیعت بسیار زیبایی دارد. در گذر از تهران به شهرستان آمل، ۵ کیلومتر بعد از روستای پلور، یک مسیر انحرافی به سمت شرق، جادهی هراز را به این روستا وصل میکند. این مسیر پوشش آسفالتی دارد و از کیفیت مناسبی برخوردار است. فاصلهی روستای لاسم از جادهی هراز ۱۴ کیلومتر است که بسیار زیبا است و از جاذبههایی از قبیل منطقهی پروانه، چشمهی آب سرد، و منظرهی مشرف به آبشار باشکوه آب مراد برخوردار است. روستا در دل کوههای اطراف قرار دارد و پوشش گیاهی آن، عمدتاً درخت تبریزی است. روستا در کنار یک رودخانه که در گذشته به دریاچهی لاسم سرازیر میشد، قرار دارد، اما به دلیل رویدادهای طبیعی از قبیل رانش زمین و نیز خاکبرداری غیر اصولی از منطقه، دیگر اثری از این دریاچه باقی نمانده است.
خط الراس دوبرار لاسم
خط الرأس دو برار با داشتن حدود ۳۵ قله اصلی و فرعی به طول تقریبی ۶۵ کیلومتر ، یکی از طولانی ترین خط الراس های خاورمیانه است که همچون دیواری در بین دو جاده هراز و فیروزکوه قرار دارد . قسمت های زیادی از این خط الرأس نشان دهنده مرز بین شهرستان دماوند با آمل و فیروزکوه می باشد.
این خط الرأس حدوداً ۶۵ کیلومتری از غرب به شرق پایین تر از گردنه امامزاده هاشم و منطقه پلور مازندران آغاز شده و تا روستای هرانده در منطقه فیروزکوه ادامه خواهد داشت.
برای پیمایش این خط الرأس دو مسیر صعود اصلی یکی در غرب و دیگری در شرق خط الرأس وجود دارد.


اکثر علاقه مندان به پیمایش این خط الرأس به دلیل شناخت منطقه و مرتفع تر بودن مبدأ شروع پیمایش و رسیدن سریع تر بر روی خط الرأس ترجیح می دهند پیمایش خود را از غرب آغاز کرده و در نهایت به جاده فیروزکوه برسند.
معروف ترین مسیر مبدأ صعود غربی ، سه کیلومتر بعد از امازاده هاشم در جاده هراز و در کنار پل معروفی به نام پل مرغی در کنار معدن در یک پاکوب با شیب نسبتاً تند آغاز می شود و پس از حدود ۳ ساعت می توان بر روی خط الرأس قرار گرفت.
خط الرأس دوبرار دارای حدود ۲۵ قله بالای ۳۵۰۰ متر ، بدون احتساب قلل فرعی و ۱۲ قله بالای ۴۰۰۰ متر می باشد.
کم ارتفاع ترین قله به نام چهل چشمه به ارتفاع ۳۱۰۰ متر و مرتفع ترین قله این خط الرأس ، قله دوبرار شرقی به ارتفاع ۴۰۸۲ متر می باشد.
اولین قله اصلی خط الرأس قله بزم چال به ارتفاع ۳۴۲۷ متر و آخرین قله اصلی خط الرأس قله کلاهون به ارتفاع ۳۶۲۰ متر می باشد.
از نکات قابل توجه بر روی این خط الرأس می توان به نمای دیدنی و زیبای قله دماوند ، دره هراز در سمت چپ و همچنین شهر دماوند و دریاچه های کوهستانی تار و هویر و جبهه شمالی قله زرین کوه در سمت راست جنوب خط الرأس اشاره کرد.
در دو جبهه شمالی و جنوبی این خط الرأس از غرب به شرق در جبهه شمالی روستاهای زیار – لاسم – وزنا – نجفدر – آسور – اندرایه – وشتان – ارجمند – طهنه – سله بن – سلمان و دریابک قراردارند و در جبهه جنوبی پس از دریاچه های تار و هویر که در شرق شهرستان دماوند به عنوان دریاچه آب شیرین کوهستانی در ارتفاع ۲۹۰۰ متری قرار دارند ، روستاهای هویر – دهنار – مومج – یَهر-کُهنک قرار دارند.
در دامنه های شمالی در فاصله چند کیلومتری روستاهای زیادی قرار دارند ولی در دامنه های جنوبی روستاها بعد از دریاچه تار و هویر شکل گرفته اند و راه دسترسی به آنها از جاده فیروزکوه و پل دلیچای می باشد.
بهترین فصل پیمایش این خط الرأس از اوایل خردادماه تا اواسط تیرماه می باشد و به دلیل نبود چشمه و ذوب شدن برفچال ها پیمایش این مسیر در فصل تابستان را با مشکلاتی همچون حمل آب اضافی مواجه می کند.
در ضمن در این مدت اوضاع جوی نسبتاً پایدار بوده و صعود را دچار چالش نمی کند.
خط الرأس دوبرار دارای زمستانی سخت و مخاطره انگیز می باشد.ریزش بهمن های متعدد در هر دو جبهه شمالی و جنوبی در زمستان تا اوایل بهار ادامه دارد.
باد و کولاک زمستانه خط الرأس دوبرار معروف می باشد به دلیل اینکه در سمت جنوب این خط الرأس دشت فیروزکوه گسترده شده و جبهه شمالی آن نیز بر قله دماوند و بخشی از کوه های البرز شرقی مشرف می باشد تبادل باد بر روی تیغعه ها و خط الرأس بسیار زیاد بوده و بر روی لبه های خط الرأس نقاب های برفی بزرگ و خطرناکی تشکیل می شود.ضمناً باد غالب در مسیر باد جنوبی بوده و از دشت فیروزکوه می وزد. منبع
قلل خط الراس دوبرار
بزم چال ۳۵۰۰متر
میانرود ۳۶۰۰متر
لاسم ۳۷۰۰متر
چنگیزچال سه ۴۰۰۰متر
چنگیزچال دو ۴۰۵۰متر
چنگیزچال یک ۴۱۰۰متر
پروانه ۴۱۰۰متر
انگماردو ۴۱۵۰متر
انگمار یک ۴۱۵۰متر
دویرارغربی ۴۲۰۰متر
دوبرارشرقی ۴۲۵۰متر
سوزچال ۴۱۵۰متر
رخش دو ۴۱۰۰متر
رخش یک ۴۱۵۰متر
کمرپشت ۴۰۰۰متر
قره داغ ۳۹۰۰متر
شاه ورس ۳۹۰۰متر
قره داغ دو ۳۸۰۰متر
اسب گیرون ۳۸۰۰متر
کلاهون ۳۶۵۰متر
چهل چشمه ۳۰۵۰متر